Статуя Христа-Спасителя

Статуя Христа-Спасителя (Cristo Redentor)

Статуя Христа-СпасителяСтатуя Христа-Спасителя

Статуя Христа-Спасителя – відома скульптура Ісуса з розпростертими руками, яка встановлена на вершині гори Корковаду в столиці Бразилії Ріо-де-Жанейро. Вона вважається символом міста і всієї країни, а також входить до списку сучасних семи чудес світу. Гора височить на 800 метрів над Ріо, тому від підніжжя статуї відкривається приголомшливий вид на столицю і її окремі пам’ятки, серед яких пік Цукрова голова, великий затоку Гуанабара і довгий міст через нього, найвідоміший стадіон Маракана, пляжі Іпанема і Копакабана.

Статуя Христа-СпасителяВид на Ріо

Загальна висота скульптури становить 38 метрів, з огляду на восьмиметровий п’єдестал, а розмах розпростертих рук – 28. Статуя Христа-Спасителя важить більше 1000 тонн, але, незважаючи на це, здалеку виглядає витонченою. Щороку монумент відвідують майже 2 мільйони туристів.

Історія створення

Статуя Христа-СпасителяВид на пагорб Корковадо до побудови статуї

Назва Корковадо означає «Горбата гора», «Горбань». Пагорб отримав його за форму своєї вершини, яка є найвищою точкою місцевості. Ідея спорудження тут грандіозної скульптури Христа з’явилася ще в 1859 році, але тоді її втілення було неможливим, незважаючи на вмовляння церковних діячів – країні просто не вистачало коштів. Рішення було відкладено до кращих часів. У 1884 році завершилася споруда невеликої залізниці, яка вела на вершину Корковадо.

Статуя Христа-СпасителяСпоруда статуї Христа-Спасителя

У 1921 році, коли про ідею монумента знову згадали, саме по цих шляхах підвозили матеріали. За рік до святкування сторіччя незалежності Бразилії від Португалії католицькі організації Ріо все ж ініціювали будівництво статуї. Така скульптура повинна була стати символом національного визволення і християнства в цілому.

Однак з державної скарбниці грошей не було виділено, тому протягом так званої «Тижня пам’ятника» проводився збір благодійних пожертвувань городян. Останнім ідея зведення пам’ятника сподобалася, за короткий період було зібрано більше 2,5 мільйона реалів. Великі пожертвування внесла і церковна громада.

Статуя Христа-СпасителяСходи, що ведуть до Статуї

Художник Карлос Освальд став автором першого ескізу. Саме йому в голову прийшла ідея спорудження скульптури з розпростертими руками, яка здалеку нагадувала б великий хрест. Цей жест означає «Все в руках Божих», а також є символом благословення. Спочатку, згідно з проектом, фігура Христа стояла на кулястому постаменті, стилізованої Землі. Однак виготовити таку велику стійку конструкцію було дуже складно, так що інженер Ектор де Сільва Коста змінив підставу на прямокутне, яке і було зведено.

Планувалося завершити будівництво за рік, але через масштабність роботи затягнулися на 9 років, і статуя Христа-Спасителя була відкрита тільки в 1931 році. З технічних причин виготовити таку велику скульптуру в Бразилії на той момент було неможливо, тому сталевий каркас і інші деталі були зроблені у Франції. Основними матеріалами стали залізобетон і мильний камінь (талькохлорит). Що цікаво, остаточним моделюванням рук і голови Ісуса займався французький, а не бразильський фахівець – Поль Ландовський.

Готові деталі переправлялися в Ріо і залізницею піднімалися на вершину гори, де проводився монтаж. У 1931 році статуя була урочисто представлена ​​городянам. Перше освячення проведено в день відкриття, а повторне – в 1965 році Папою Римським Павлом VI. Тоді ж була змонтована підсвічування.

Статуя Христа-СпасителяСтатуя Христа-Спасителя в Бразилії

Цікаві факти

Статуя Христа-Спасителя є найвищим об’єктом у всій окрузі, тому щороку неодноразово стає жертвою ударів блискавки. Місцева єпархія навіть тримає запас облицювального талькохлорита на випадок, якщо знадобиться терміновий ремонт. Однак з 2010 року, коли монумент забезпечили новими громовідводами, жодного серйозного пошкодження від блискавок зареєстровано не було.

Статуя Христа-СпасителяРука статуї Христа-Спасителя в Ріо

Цікаво, що під час монтажу цього заземлення скульптура піддалася єдиному в її історії нападу вандалів. Піднявшись вночі будівельними лісами, вони розписали чорною фарбою обличчя і руки Христа. Сліди хуліганства були оперативно видалені будівельною командою.

Той факт, що за стільки років блискавки жодного разу серйозно не пошкодили статую, віруючі пов’язують з особливою святістю місця. Однак вчені налаштовані більш скептично, адже мильний камінь є хорошим діелектриком, здатним практично моментально гасити навіть дуже сильний розряд. На численних фото можна бачити вражаючі моменти удару блискавки в статую, які, однак, не викликали його ушкоджень.

Статуя Христа-СпасителяСилует статуї на заході

Поїзд, привозить більшість туристів, доїжджає не до самої скульптури – від вагона на оглядовий майданчик доведеться пройтися пішки. Туди веде звивиста круті сходи з 220 сходинок. Ця споруда була прозвано «Караколь», що в перекладі означає «Равлик». З 2003 року мандрівники мають можливість для відвідування оглядової тераси скористатися ескалатором.

У 2007 році монумент був включений в список семи чудес сучасного світу за результатами національного голосування.

Статуя Христа-СпасителяСтатуя Христа-Спасителя вночі

Під статуєю Христа-Спасителя влаштована невелика церква, де постійно проводяться служби, хрещення і весілля. Католицька каплиця здатна вмістити до 100 чоловік. Поруч розташований сувенірний магазин.

Куди б ви не пішли в Ріо, з будь-якої точки міста буде видно цю статую, тому монумент легко використовувати як орієнтир. Сучасна ілюмінація в темний час доби створює приголомшливий ефект: здається, що світло виходить зсередини фігури і Христос ширяє над засинати містом, благословляючи його.

Для багатьох мандрівників, а також місцевих жителів скульптура є не тільки пам’яткою, але і християнською святинею. Існує повір’я, що піднімаючись сходами сходи, людина очищається, і на час візиту на вершину йому прощаються гріхи. Проте, ескалатор тут все ж був встановлений для літніх людей та осіб з особливими фізичними потребами або слабким здоров’ям.

У підніжжя статуїУ підніжжя статуї Літаки на тлі статуї Особа Статуї Христа-СпасителяЛітаки на тлі статуїОсоба Статуї Христа-Спасителя

двійники Спасителя

Після зведення цієї статуї в різних країнах світу почали з’являтися схожі пам’ятники:

  • Христос-Цар, Лісабон (Португалія);
  • Ісус з розпростертими руками, Вунгтау (В’єтнам);
  • скульптура Спасителя, Монада (Індонезія, о.Сулавесі);
  • пам’ятник в Ділі (Східний Тимор);
  • аналогічні статуї є в Гондурасі, на Мальті, в Італії і Домінікані.

Ці фігури відрізняються один від одного деталями, однак загальна композиція і поза залишаються незмінними. Деякі зі скульптур встановлені навіть під водою, що надає їм загадковість і містичність.

Христос-Цар, ЛісабонХристос-Цар, Лісабон Ісус з розпростертими руками, Вунгтау Скульптура Христа в ДіліІсус з розпростертими руками, Вунгтау Скульптура Христа в Ділі

Як дістатися

Щоб відвідати статую Христа-Спасителя, необхідно доїхати до підніжжя гори Корковаду. Звідти відправляється маленький електропоїзд, який доставить вас прямо по маршруту. По дорозі він зробить кілька зупинок, на яких всі бажаючі можуть купити, наприклад, воду, яку продають підприємливі місцеві жителі.

Статуя Христа-СпасителяЕлектропоїзд їде на гору Корковадо

Також сюди можна потрапити по автомобільній дорозі, скориставшись послугами прокату машини або таксі. У будь-якому випадку, ви проїдете через мальовничий парк Тіжука. Це найбільше в світі лісове насадження в межах міста. Тут зростають місцеві екзотичні сорти рослин, багато представлена ​​фауна.

Вартість і порядок відвідування

Ціна квитка на поїзд становить близько 51 реала. Не забудьте прихопити гроші на сувеніри, правда, на оглядових майданчиках Корковаду вони досить дорогі. Вартість трансферу вниз вже включена в ціну квитка. Його потрібно пред’явити двічі, тому настійно рекомендується зберегти проїзний документ в цілості до самого закінчення поїздки. Від поїзда або авто доведеться пройтися по Равлика пішки або скористатися ескалатором.

Статуя Христа-СпасителяТуристи на оглядовому майданчику

Курсує електропоїзд кожні 20 хвилин з 8.30 до 18.30. Для огляду пам’ятки бажано вибрати ранок в ясний день. Так ви зможете уникнути полуденної спеки і зустрічі з великою кількістю інших туристів, одночасно насолодившись панорамним видом на Ріо.

При бажанні ви можете замовити вертолітний екскурсію до монументу і помилуватися їм з висоти пташиного польоту. Вартість подібної розваги становить близько 150 доларів.

Офіційна адреса пам’ятки: Parque Nacional da Tijuca – Alto da Boa Vista, Rio de Janeiro, Бразилія.

Час роботи – з 8.00 до 19.00.

Вирушаючи в подорож по Бразилії, вам обов’язково варто відвідати цей знаменитий монумент. Статуя Христа-Спасителя приголомшує масштабом і красою, в с вершини Корковаду відкривається розкішний вид на місто.

Пам'ятки, які Вас також можуть зацікавити:

палац Дюльбер палац Дюльбер...
півострів Самана Коли в 1493 р Колумб відкрив цей карибський рай, він описав його як «найпрекрасніше місце на землі». Покриті кокосовими пальмами гори і барвисті коралові р...
Гньоздовські кургани Гнёздовскій археологічний комплекс...
жигулівський заповідник Жигулівський державний природний заповідник імені І. І. Спригін...